Online panelgesprek

Met Jef Van Laer (Scivil), Sarah Heynssens (S.O.S. Antwerpen), Sarah Ahannach (Isala) en Liesbeth Gijsel (Iedereen Wetenschapper)

Er is geen manier om dichter bij het publiek te geraken en wetenschap te verweven met de praktijk, dan met een burgerwetenschapsproject. Heb jij een grote dataset nodig en kunnen burgers je gegevens helpen verzamelen of verwerken? Wil jij je onderzoek in de praktijk brengen en daar burgers bij betrekken? Dan is dit panelgesprek iets voor jou: met experts en ervaringsdeskundigen laten we voorbeelden aan bod komen, van een kleine online oproep tot intens burgerwetenschapsproject.

Jef Van Laer

Scivil

Jef Van Laer voltooide in 2009 zijn Master in de Geschiedenis samen met de Lerarenopleiding Geschiedenis aan de KU Leuven. Bij het Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie van de VUB adviseerde, begeleidde en coördineerde hij een veelvoud van initiatieven in de wetenschapscommunicatie én citizen science. In september 2019 vervoegde hij Scivil, waar hij een reeks bevragingen en focusgroepgesprekken opzette om het citizen science veld in Vlaanderen beter te leren kennen. Jef adviseert citizen science projecten en stakeholders en informeert partijen in de maatschappelijke vijfhoek in presentaties, informatiesessies en workshops over de verschillende aspecten van citizen science.

Sarah Heynssens

S.O.S. Antwerpen

Sarah Heynssens is historica en werkt voor het Quetelet Centrum voor Kwantitatief Historisch Onderzoek, dat advies en expertise biedt bij het gebruik van historische gegevens door onderzoekers en het brede publiek. De voorbije jaren begeleidde ze mee het burgerwetenschapsproject S.O.S. Antwerpen waar burgers en onderzoekers de handen in elkaar slaan om een databank over historische doodsoorzaken te creëren. Die databank moet niet enkel dienstdoen voor wetenschappelijk onderzoek maar is ook een erg rijke bron voor genealogen en heemkundigen. S.O.S. Antwerpen hoopt zo bij te dragen aan een groter historisch inzicht in de vooruitgang in volksgezondheid en levensstandaard gedurende de laatste twee eeuwen.

Sarah Ahannach

Isala - UAntwerpen

Samen met haar collega's lanceerde Sarah Ahannach het burgerwetenschapsproject Isala (www.isala.be). Het doel: het microbioom van gezonde vrouwen in kaart brengen. Hiervoor zochten ze 200 vrouwen die een vaginale swab wilden afnemen - het werden er uiteindelijk liefst 5.000 (!). Geen wonder dat het succesvolle burgerwetenschapsproject onlangs de allereerste “European Union Prize for Citizen Science” in de wacht sleepte.

Naast het voeren van onderzoek zet Sarah sterk in op wetenschapscommunicatie over de gezondheid van vrouwen en ijvert ze voor meer diversiteit in bèta/techniek.

Liesbeth Gijsel

Iedereen Wetenschapper

Liesbeth Gijsel is de drijvende kracht achter Iedereen Wetenschapper, het platform voor burgerwetenschap van Eos Wetenschap. Ze schrijft als wetenschapsjournalist voor Eos Wetenschap, vooral over psychologie en hersenonderzoek, maar maakt ook blogs en podcasts over diverse thema's.

Scivil

Citizen Science Vlaanderen

Scivil bouwt bruggen voor betere burgerwetenschap. Als Vlaams kenniscentrum voor citizen science, is Scivil een katalysator en matchmaker die alle partijen en vereiste tools bij elkaar brengt met het oog op sterke citizenscience-projecten. Scivil promoot, verbindt, ondersteunt en innoveert citizen science.