Programma

Deze opleiding bestaat uit twee delen: een theoretisch en netwerkgedeelte, en een hands-on schrijfworkshop

Deel 1: Introductiesessie met Sana Sellami & een diversiteitscarrousel 

Wat houdt inclusieve wetenschapscommunicatie precies in? Waar moet je op letten en wat zien we over het hoofd? Hoe kan je bepaalde groepen bereiken? Met wie kan je samenwerken? Wat zijn good practices?

Op deze eerste dag bijten we ons vast in die vragen.

 • In de voormiddag geeft Sana Sellami een introductiesessie om je bekend te maken met de 
 • principes van inclusieve wetenschapscommunicatie
 • In de namiddag organiseren we een heuse diversiteitscarrousel: een zestal organisaties 
  of projecten zullen zichzelf en hun ervaring kort delen, achteraf delen we nog 
  een babbel, een glas, en wie weet groeien er al samenwerkingsplannen.


Deel 2: Hoe schrijf ik een heldere tekst voor laaggeletterden? Met Wablieft 

Je kan de cursus eventueel volgen zonder deze schrijfworkshop (al raden we aan het hele programma te volgen). De inschrijvingslink daarvoor  vind je onderaan de pagina. 

Eén op de zeven volwassen Vlamingen is laaggeletterd. Zij hebben onvoldoende taal-, reken- of digitale vaardigheden om zelfstandig te functioneren in de maatschappij. Ook deze mensen wil je bereiken met je vragenlijst. Ook zij willen hun kinderen inschrijven in de Kinderuniversiteit. Ook voor hen is een artikel over je onderzoek interessant. 

Na deel 1 heb je een goede notie van hoe inclusieve communicatie eruit kan zien en met wie je misschien de handen in elkaar kan slaan. Maar we sturen je graag met een concreet eindresultaat naar huis. Daarom ga je in een workshop van Wablieft (centrum voor duidelijke taal) aan de slag om heldere, laagdrempelige teksten te schrijven, specifiek voor een laaggeletterd publiek.

Je zal op ons online leerplatform al wat voorbereidende inhoud en een taak krijgen. In de workshop maakt coach Katrien je verder bekend met de technieken en aandachtspunten van helder schrijven voor een laaggeletterd publiek. 

Thuis ga je verder aan de slag, en later krijg je nog een feedbacksessie in kleine groep of één-op-één, om het beste uit je tekst te halen. 


Nadien

Als je koos om een artikel te schrijven in de stijl van de Wablieft-krant, ondersteunen we je om die af te werken en voor te leggen aan de redactie. Wie weet ligt je eerste schrijfsel dan al snel in de handen van héél wat lezers!

Wat kan je verwachten?

Krijg inzicht in inclusiviteit, netwerk met diverse organisaties en stap buiten met je eigen toegankelijke tekst.

 • Sana Sellami introduceert je tot de principes van inclusieve communicatie. Wat houdt dat allemaal in? Ontdek welke bril je onbewust draagt en laat je uitdagen met een open blik.

 • In een carrousel ontdek je bestaande projecten en organisaties die werken rond minderheidsgroepen en diversiteit. Laat je inspireren en blijf hangen om contacten te leggen.

 • (Optioneel) Tijd voor de praktijk: met ondersteuning van Wablieft schrijf je een heldere tekst voor laaggeletterden, die mogelijk gepubliceerd wordt in de Wablieft-krant.

 • (Optioneel) Online krijg je zowel voor als na de sessies basistheorie, oefeningen en inspiratie mee en ontvang je feedback in een one-on-one sessie met Katrien.

Coaches

Hanan & Katrien

Sana Sellami

Sana Sellami is een gewaardeerde expert en strateeg op het gebied van inclusie, toegewijd aan het bevorderen van organisatorische groei door de kracht van diversiteit en inclusie. toegewijd aan het bevorderen van organisatorische groei door de kracht van diversiteit en inclusie. Met haar dynamische spreekstijl maakt ze moeiteloos verbinding met diverse doelgroepen, waardoor ze telkens een blijvende indruk achterlaat. Haar inspirerende inhoud daagt vooroordelen uit, bevordert inclusiviteit en stimuleert positieve actie.

Katrien Janssens

Katrien heeft twee passies - naast een heerlijke kop koffie: onderwijs en klare taal. In de middelbare school organiseerde ze al een cursus Esperanto tijdens de middagpauze, nadien gaf ze les aan laaggeletterde en anderstalige volwassenen. Na een ommetje in de wereld van redactie en copywriting kwam ze bij Wablieft terecht, het centrum voor duidelijke taal. Haar missie? Elkaar verstaan, zonder drempels.

Iets voor jou?

 • Ben je wetenschapscommunicator of wil je een divers publiek bereiken met onderzoek?

 • Wil je je blik verbreden en een verfrissend netwerk opbouwen?

 • Ben je bereid om naar Brussel komen op 15 mei en je te laten inspireren door andere onderzoekers en projecten?

SciMingo

Creatieve en evenwichtige wetenschapscommunicatie

De SciComm Academy is een initiatief van SciMingo. Wij zijn een Brusselse vzw gericht op wetenschapscommunicatie. We willen wetenschappers aansporen om hun resultaten te delen met het brede publiek, én helpen hun tijdens dit proces.

Je kent ons misschien van projecten zoals Scriptieprijs of PhD Cup, en Wetenschap Uitgedokterd. Voor meer info: scimingo.eu

Heb je een vraag over de SciComm Academy? Contacteer ons!